Hoe moet ik mijn koelkast schoonmaken?

Het schoonmaken van je koelkast lijkt een flink karwei. Wanneer je dit eens in de 3 maanden doet, is het slechts een kwestie van bijhouden. Het reinigen voorkomt nare geurtjes en je bespaart er energiekosten mee. In dit artikel lees je hoe je dit het beste aanpakt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Stap 1: Maak de koelkast leeg

Trek de stekker uit het stopcontact en haal de etenswaren vervolgens uit je koelkast. Sorteer de producten en stop ze in de koelbox. Wanneer je iets tegenkomt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, gooi je dit weg. Hierna verwijder je de losse onderdelen zoals de uitneembare lades, rekken en plateaus.

Wanneer je koelkast over een vriesruimte beschikt, moet je deze ook regelmatig schoonmaken. Voordat je hiermee aan de slag kunt, moet je hem eerst ontdooien.

Tip: Wanneer het in de winter koud genoeg is, kun je je etenswaren ook tijdelijk buiten neerzetten.

Stap 2: Sopje maken

Als schoonmaakmiddel gebruik je warm water of een sopje met neutrale zeep of een scheutje allesreiniger. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Wanneer je een schoonmaakmiddel gebruikt, moet je alles daarna nog eens goed afnemen met een schone, vochtige doek.

Je kunt in plaats van een sopje ook een koelkastreiniger gebruiken.

Tip: Voor het schoonmaken van de deurrubbers, kun je wel een sopje met bleekmiddel gebruiken. Gebruik hiervoor ongeveer 50 ml bleekwater per 1 liter water.

Stap 3: Controleer de waterafvoer

Nadat je koelkast leeg is, kan het schoonmaken beginnen. Begin allereerst met de waterafvoer. De ingang van de afvoer zit onderin aan de binnenkant van de koelkast, vlak boven de groentelade. Wanneer de ingang van de afvoer verstopt is, maak je deze schoon met een wattenstaafje of satéprikker.

Tip: Je verkleint de kans op een verstopping door etenswaren niet bij de ingang van de afvoer of tegen de achterwand van de koelkast te bewaren.

Stap 4: Binnenkant schoonmaken

Neem de losse onderdelen en de binnenkant van de koelkast af. Het is ook belangrijk dat je de deurrubbers schoonmaakt, omdat het vuil zich hier gemakkelijk ophoopt. Nadat je alle onderdelen hebt afgenomen, droog je ze af met een schone doek.

Tip: Sommige koelkasten hebben vaatwasserbestendige onderdelen. Je kunt in de handleiding van je koelkast lezen of de losse onderdelen van jouw koelkast in de vaatwasser kunnen.

Stap 5: Buitenkant schoonmaken

Na het reinigen van de binnenkant, is de buitenkant van de koelkast aan de beurt. Neem de buitenkant af met een schone, vochtige doek.

Tip: Sommige vrijstaande koelkasten hebben aan de achterkant een ventilatierooster. Dit rooster moet je jaarlijks schoonmaken. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een zachte borstel.

Stap 6: Ruim de koelkast in

Nu de binnenkant en de buitenkant van de koelkast weer schoon zijn, hoef je de koelkast alleen nog maar in te laden. Zet de losse onderdelen weer op hun plek en plaats de etenswaren weer in de koelkast. Wanneer je koelkast is ingericht, stop je de stekker weer in het stopcontact.

Tip: Dit is een goed moment om je etenswaren op houdbaarheidsdatum te sorteren. Plaats de producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is vooraan in de koelkast.

Wasmachine Reparatie Haarlem

Wij repareren alle soorten wasmachines in de omgeving van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Overveen, Zandvoort & Hoofddorp.
Is uw wasmachine kapot en bent u op zoek naar de beste wasmachine monteur in Haarlem? Dan bent u bij ons bij het juiste adres! Onze professionele monteurs zullen hun uiterste best doen om uw wasmachine te herstellen.

Waarom uw Wasmachine Repareren bij ons?

Geen Voorrijkosten

Vast All-in Tarief €59

Binnen 24-uur op locatie

12 maanden garantie

Gecertificeerde monteurs

Originele Onderdelen

30+ Jaar ervaring

Alle merken & modellen

Wanneer uw wasmachine of ander witgoed apparaat niet meer werkt, kunt u terecht bij onze Wasmachine Reparatie Service in Haarlem. Het is al erg genoeg dat uw wasmachine niet meer werkt. Wij hebben een zeer aantrekkelijke prijs van slechts €59. Binnen 24-uur zal onze vriendelijke, ervaren en gecertificeerde monteur bij u op locatie zijn.

Wasmachine reparatie Haarlem
Wasmachine reparatie Zandvoort
Wasmachine reparatie Heemstede
Wasmachine reparatie Hoofddorp

Koelkast reparatie Haarlem

Vaatwasser reparatie Haarlem

Witgoed Repareren

Join the discussion 18 Comments

Leave a Reply

Languages