Waarom droogt mijn vaatwasser niet goed?

Tip 1: voldoende glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar helpt ook het droogproces. Bij het gebruik van alles-in-1 tabletten komt het glansspoelmiddel niet altijd op het juiste moment vrij, met een slecht droogresultaat als gevolg. Zelf nog handmatig een klein beetje extra glansspoelmiddel toevoegen biedt uitkomst. Vul hiervoor het reservoir voor het glansspoelmiddel en stel de dosering in op een lage stand.

Tip 2: open de vaatwasser na afloop

Vrijwel alle moderne vaatwassers drogen door middel van condensatie. Doordat de vaat zelf heet is, verdampt het vocht op de vaat. De warme vochtige lucht condenseert tegen de koude binnenwanden van de vaatwasser. Dit proces gaat nog even door nadat het programma is afgelopen. Wanneer je jouw vaatwasser direct na afloop van het programma opent, zal het vocht beter verdampen. Let er wel op dat het vocht dat vrijkomt niet goed is voor keukendeuren en het keukenblad.

Tip 3: zet mokken, kopjes en schaaltjes schuin

Mokken, kopjes, schaaltjes en ander servies heeft vaak een holle onderkant. Wanneer je zulk servies met de onderkant naar boven in de vaatwasser plaatst, blijft er na afloop altijd water in staan. Dit voorkom je door ze een beetje schuin in de vaatwasser te plaatsen. Op die manier loopt het water netjes weg.

Tip 4: Kies de juiste droogtechniek

Als de tips niet werken, ligt het wellicht aan het type droogtechniek die de afwasmachine gebruikt. De meeste vaatwassers zijn voorzien van een standaard condensdroogtechniek om je vaat te drogen. Maar er zijn ook modellen met een actieve droogtechniek. De afwasautomaat gebruikt dan bijvoorbeeld zeolietkorrels of opent na het drogen automatisch de deur. Hierdoor droog je vaat sneller, energiezuiniger en beter. Zo hoef je je plastic bakjes niet meer na te drogen met een theedoek.

Leave a Reply

Languages